Vier voorjaarclinics voor slechts €40  Meld je hier aan!

Topprestaties Lieke en Marylou in de Paul Veenemans Prijs

Geplaatst op 21-11-2023  -  Categorie: wedstrijdroeien

Marylou en Lieke roeien, fietsen, schaatsen en rennen voor de Paul Veenemansprijs

Paul Veenemans: de naam zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen …
Toch is er een aardige groep roeiers in Nederland bij wie de ogen gaan twinkelen zodra deze naam ter sprake komt. Veenemans was een getalenteerd roeier en nam deel aan de Olympische Spelen van 1972. Naast talent voor roeien, had Veenemans een bovengemiddeld talent voor schaatsen, fietsen en hardlopen. In 1973 kwam Veenemans om het leven bij een auto-ongeluk, waarna in 1975 ter nagedachtenis aan deze  ‘omnisporter’ een wedstrijd werd uitgeschreven met zijn naam. 


Bijzondere wedstrijd

De wedstrijd houdt in: 3 km roeien, 5 km hardlopen, 4 km schaatsen en 10 km wielrennen, in één weekeinde in november. Het zijn afzonderlijke onderdelen met afzonderlijke tijdwaarneming, verdeeld over zaterdag en zondag en een puntentelling die uiteindelijk de beste omnisporter bovenaan de ranglijst brengt. Roeien is verplicht en je mag een van de andere onderdelen laten vallen. De organisatie is ieder jaar in handen van een andere roeivereniging, vaak gekoppeld aan een lustrum van de betreffende vereniging. Op de lange lijst van winnaars staan roeigrootheden als Frans Göbel, Pepijn Aardewijn en Diederik Simon, maar niet zelden delven toproeiers het onderspit tegen bijvoorbeeld een brutale tweedejaars roeier die een verleden heeft in wielrennen en/of schaatsen of atletiek.

Editie 2023 | ARC Assen | 18 en 19 november

In het weekeinde van 18 en 19 november was het de beurt aan de ARC in Assen om de roeiende omnisporters te ontvangen en RV Aengwirden was met twee troeven vertegenwoordigd. Marylou Fischer en Lieke Wiersma gingen de uitdaging aan bij de Junioren onder 18 na twee maanden skiff-, schaats-, loop en fietstraining. Marylou beet het spits af op het onderdeel hardlopen en kwam tot groot genoegen van haar coach twee seconden eerder over de streep dan de voorspelde tijd. Ze liep de 5 km in 23:58 minuten. Een keurige tijd, die meteen goed was voor een plek in de middenmoot van alle deelnemers en een 13e plaats bij de dames.

pvp-2023-1

Zaterdagmiddag konden de schaatsen uit het vet op de ijsbaan van Groningen. Het schaatsen vormt traditiegetrouw een buitenkans voor de een en een uitdaging voor de ander. Lieke zag haar kans schoon vanwege haar schaatsachtergrond en Marylou ging, ondanks haar beperkte schaatservaring, de uitdaging dapper aan. Een 16e en 34e plek overall bij het schaatsen was het resultaat.

pvp-2023-4

Zondag stond er 10 km fietsen op het menu voor Lieke en 3 km roeien voor beide. Regen, wind, klinkers en bladeren, je krijgt het er allemaal gratis bij als je in november een tijdrit rijdt in Drenthe.  Als allerlaatste werd Lieke losgelaten voor haar 10 km en ruim 18 minuten later kwam ze ongeschonden over de streep. Goed voor de 55e plek overall en 12e bij de dames.

Roeien!

De apotheose van het weekend en het beslissende onderdeel was uiteraard het roeien: 3km tegen stroom en wind in, met twee bruggen als extra uitdaging. De grootste uitdaging was echter het lange wachten voor de start in de kou. Helemaal achterin het veld gingen de dames van start. Marylou als voorlaatste, Lieke als allerlaatste. Hoewel Marylou worstelde met de voor de start opgelopen kou, roeide ze gestaag richting de dames masters en beetje bij beetje weg van Lieke. Lieke roeide in een constant tempo door, verloor nooit echt de aansluiting en maakte op het laatst weer iets van de opgelopen achterstand goed. Bij de tweede brug in het parcours moest Marylou helaas even in de ankers om een aanvaring te voorkomen en verloor daarmee kostbare seconden. Het liep met een sisser af en Marylou eindigde haar wedstrijd toch nog in 14:48 minuten. Goed voor de 18e plek van alle dames (waaronder enkele toppers en ex toppers). Lieke roeide in een vlakke race naar 15:03 (21e plek damesveld).

pvp-2023-2

Enorme beker

Als enige twee deelneemsters bij de Junioren dames was een podiumplek al verzekerd, maar dat mocht de pret niet drukken. Er is gestreden, geleden en genoten (o.a. van de gratis pepernoten).
Uiteindelijk ging Lieke er met de winst en een enorme beker vandoor. Ondanks het gebrek aan verdere tegenstand hebben beide een prachtige prestatie geleverd. Marylou ging, geheel in de geest van de wedstrijd, de uitdaging van het schaatsen aan, maar verloor daar het zicht op de winst. Met zowel hardlopen als roeien haalde ze echter een puntenaantal dat in de afgelopen tien jaar altijd een ereplaats opgeleverd zou hebben bij de junioren. Lieke behaalde met drie hele constante onderdelen zelfs het hoogste puntentotaal van de afgelopen 10 jaar!

 

pvp-2023-3 

pvp-2023-5

Een hoop cijfertjes en context hoor ik u denken, maar was het ook leuk?
Als een puber met  een glimlach op het gezicht de ontberingen van buitensport in november doorstaat, dan denk ik dat het leuk was. Maar vraag het vooral een keer aan de dames zelf en laat je inspireren om zelf eens deel te nemen.
Reageer!

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Urseline Verweijen
30 dec 2023 21:39

Prestaties om trots op te zijn!

Anna Nynke Hiemstra
07 dec 2023 16:22

Geweldig gedaan zeg!!

Gerrit-Jan de Wijn
30 nov 2023 12:34

Knappe prestatie en wat een leuk verslag.

 
 
 

ROEIVERENIGING

 
logo-blad-aengwirden-d-300-ppi

BEZOEKADRES

 

Wetterwille 50
8447 GC
Heerenveen

POSTADRES

 

Postbus 805
8445 PE
Heerenveen
Nederland

Kvk: 01085984

BEL

 

06 - 18212755
(Secretaris)


 

© 2018-2024 Roeivereniging Aengwirden
Powered by e-Captain.nl