Vier voorjaarclinics voor slechts €40  Meld je hier aan!

Prachtige dag in een Finse kerkboot

Geplaatst op 02-05-2022  -  Categorie: toerroeien  -  Auteur: Anne-Marie

Een dag op het water kan, los van spierpijn op (on)verwachte plekken, nog andere neveneffecten hebben. Als je met veertien roeiers en een stuur in een Finse kerkboot op de Kûfurd en de Langwarder Wielen zit en de noordoostenwind waait keihard, dan voel je opeens haarscherp waar de uitdrukking aan lager wal raken vandaan komt. Nog even alle hens aan dek dus en stug doorroeien. Maar gelukkig zaten we met z’n allen in hetzelfde schuitje. Dan de lunch maar wat later. En we konden tenslotte ook niet anders dan roeien met de riemen die we hadden. Zo werd onze lange Nederlandse zeevaardershistorie opeens heel tastbaar.

Karelia Soutu
We hadden op zondag 24 april dus volop te maken met woelige baren, kregen ook af en toe de wind van voren, moesten de boot regelmatig afhouden en kwamen gelukkig ook weer in rustiger vaarwater terecht. Maar nu terug naar het begin: ‘we’ zijn 15 roeiers van RV De Dragt en RV Aengwirden die de Finse kerkboot van RV De Geeuw in Sneek een dag hadden gehuurd. Aanleiding was de Karelia Soutu, een meerdaags internationaal roei-evenement in Finland dat al 35 keer is gehouden en dat jaarlijks honderden (buitenlandse) roeiers trekt. Femmy (De Dragt), Lysbeth, Gonnie en Anne-Marie willen daar graag een keer aan meedoen in een Finse kerkboot en organiseerden deze dag.

Finse kerkboot
De Finse kerkboot is ooit door leden van De Geeuw aangekocht nadat zij hadden meegedaan met de Karelia Soutu. De naam van de boot verklaart de functie: vroeger gingen de Finnen roeiend naar de kerk. Deze boordboot heeft slidings, twee zitplaatsen naast elkaar en vaste dollen. Je roeit dus met ongeclipt blad. De boot is 12 m lang en 2m breed en roeit verrassend licht.

Heel gezellig   
Na een zonnig kopje koffie brachten we de boot in het water. Om nog even in de sfeer van de uitdrukkingen te blijven: vele handen maken licht werk, en het verliep dan ook soepeltjes. De Geeuw heeft allerlei routes beschikbaar voor een dagje kerkboot en wij hadden een rondje IJlst – Heeg – Woudsend – Langweer – GoÏngarijp uitgezocht. Het sturen is in zo’n grote boot natuurlijk wel even wat anders dan we gewend zijn, maar er was animo genoeg om die uitdaging aan te gaan. Het roeien ging prima, ook de mensen die voor het eerst in een kerkboot zaten, ging het goed af. De stemming was uitstekend en er werd volop gekletst. In Heeg hadden we een koffiestop. De Finse bosbessentaart die Lysbeth voor de gelegenheid had gebakken ging er lekker in!

Een goed zeeman wordt ook wel eens nat
Het zonnetje bleef heerlijk schijnen en het roeide prima. Pas toen de wind nog meer aantrok, de golven hoger werden en we daar logischerwijs ook wel eens dwars op lagen, werd het wat pittiger. Zeker voor de sturen, die het door de harde wind ook nog eens erg koud kregen. Hulde dus voor de sturen! De langverwachte lunch smaakte dan ook heerlijk, terwijl we ondertussen probeerden de nat geworden kleding wat droog te laten waaien. Het bleek niet altijd eenvoudig om de route goed te volgen, zodat we wat extra’s kilometers maakten en we Sneek niet op de meest handige manier doorkruisten, maar niemand viel buiten de boot, de beste stuurlui zitten erin en zo hadden we uiteindelijk maar liefst 42 km in de armen en de benen. Een zeer geslaagde dag en voor herhaling vatbaar!     

Anne-Marie Krap

PS In de auto terug naar huis hoorde ik Gerrit Hiemstra op de radio terugblikken op het weer van die dag: een heerlijk zonnetje, maar wel een harde wind. In het noorden windkracht 6.

Klik voor de foto's op onderstaande knop!

22-04-24 Finse kerkboot


Reageer!

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 

ROEIVERENIGING

 
logo-blad-aengwirden-d-300-ppi

BEZOEKADRES

 

Wetterwille 50
8447 GC
Heerenveen

POSTADRES

 

Postbus 805
8445 PE
Heerenveen
Nederland

Kvk: 01085984

BEL

 

06 - 18212755
(Secretaris)


 

© 2018-2024 Roeivereniging Aengwirden
Powered by e-Captain.nl