Vier voorjaarclinics voor slechts €40  Meld je hier aan!

Hel, een echte hel

Geplaatst op 27-11-2012  -  Categorie: wedstrijdroeien

Afgelopen zondag gingen drie roeiers van Aengwirden naar Groningen om daar de fameuze Hel van het Noorden te roeien. 's Ochtends om 7 uur leek het nog rustig. de windtijdingen werden weliswaar gevolgd in de voorgaande dagen maar de verwachte wind leek uit een gunstige hoek te waaien.

Alle drie de heren kwamen uit in het veteranen veld en startten vanaf 10 uur. Het oproeien, met wind mee, leek mee te vallen maar halverwege het oproeien werd al duidelijk dat de wind krachtig aantrok. De start was enigszins chaotisch, zes kilometer roeien en meteen bij de start al stilliggen op tempo 26 is een bijzondere ervaring.

De wedstrijd was niet echt een wedstrijd te noemen maar eerder een overlevingstocht. Er waren stukken dat er aardig geroeid kon worden, in de luwtes van boompartijen en boerderijen, maar vier van de zes kilometer was het bikkelen en halve bankjes roeien. Tijdens de wedstrijd bleek dat er bijzondere omstandigheden waren; elke kilometer lag er wel een skiff op de kant die de tocht niet volbracht.

Toch waren er skiffeurs die ondanks de storm een redelijke wedstrijd voeren. Frans van der Steen en Michiel Oosterhagen voeren tijden die in het LH1x-veld vielen.

Het echte afzien kwam echter na de finish. De storm nam tijdens de race al aan kracht toe maar bereikte een hoogtepunt om 11 uur. Vanaf Ruischerbrug begon het Eemskanaal te kolken als kokend water en in de bocht naar Aegir waren de golven zo hoog dat roeiers soms alleen nog de hoofden van mederoeiers konden zien. Taften liepen vol en boten gingen onder of sloegen om. Sieger Pruiksma besloot zijn boot niet aan de elementen te wagen en stapte daar uit. Zijn boot, de Useless, werd overgenomen door de reddingsbrigade die haar naar Aegir zou brengen. Echter, door de veelvuldige incidenten besloten zij de boot toch op de kant te brengen en zich te bekommeren om andere boten. Daarbij heeft de Useless behoorlijke schade opgelopen en doet zij nu haar naam eer aan.

Het middagblok werd afgelast en de roeiers van Aengwirden zijn verkleumd onder de douche gegaan. Volgend jaar weer beter. Voor een videoimpressie kijk je hier

clipboard-12

 


Reageer!

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 

ROEIVERENIGING

 
logo-blad-aengwirden-d-300-ppi

BEZOEKADRES

 

Wetterwille 50
8447 GC
Heerenveen

POSTADRES

 

Postbus 805
8445 PE
Heerenveen
Nederland

Kvk: 01085984

BEL

 

06 - 18212755
(Secretaris)


 

© 2018-2024 Roeivereniging Aengwirden
Powered by e-Captain.nl