Roeiers slaan om in het zwembad…

9-3-2011

SPORTSTAD HEERENVEEN

Het roeien in een één- persoons boot, de skiff, is een kunst, maar het omslaan en weer in de boot klimmen is dat zeker ook.

Omdat er langs het roeiwater van RV Aengwirden, ( aan het kanaal richting Akkrum, of bij de Deelen en langs de Tjonger) nauwelijks bebouwing is, is het van groot belang dat een roeier zichzelf kan redden als hij in de skiff alleen uit gaat. Daarom bedachten de leden van de toercommissie dat het een goede zaak zou zijn om te oefenen in omslaan en weer  terug in de boot klimmen.

Roeivereniging Aengwirden heeft daarom  donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur een bad van Sportstad Heerenveen afgehuurd om dit te oefenen.

Het ging allemaal niet vanzelf, want de boten moesten brandschoon zijn en er mocht geen greintje smeer aan de boten of riemen zitten. Volgende probleem bleek het naar binnen brengen van de skiffs, na verschillende ingangen geprobeerd te hebben , lukte het en konden de boten in het water gelegde te worden. En niet dagelijkse gebeurtenis in het zwembad, die dan ook vol verbazing  en plezier gevolgd werd door het personeel.

Siebren Rijpkema is de vaste skiffinstructeur  van de vereniging  en  deed  daarom het in de boot klimmen voor en bood toen alle aanwezige 22 leden de kans om zijn voorbeeld te volgen.

Eerst werd geoefend in ondiep water ( 1.20 meter) en dat viel mee, maar toen de bodem zakte ( wat een wonder van techniek) tot 170 bleek het aanzienlijk moeilijker.

STUNTS: handstand in de skiff

roeien is een kunst

Toen iedereen het een aantal malen geprobeerd had en het iedereen gelukt was, werden er stunts bedacht….. Wie durfde met losse handen te staan in de skiff en.. wie kon en durfde een handstand te maken en wie durfde in het wankele bootje de stuurboord riem  te wisselen met de bakboordriem?

Hoe dan ook alle roeiers amuseerden zich kostelijk en gaven na afloop aan,  zich nu veel veiliger te voelen in de boot.

Vol sterke verhalen dook men –na het afvoeren van de boten- het sportstadcafé in voor een al dan niet alcoholische versnapering, waarbij en passant clublied , dat enkele weken geleden ontstaan is nog even werd ingezet.

Meer fotos

Wie belangstelling heeft voor deze enthousiaste vereniging kan 26 maart  van 10.00-12.00 naar de Open Dag komen.

Leave a Reply

  • KNRB tocht over de Warta in Polen
  • 19e Dies
  • Elfstedenroeimarathon 2018
  • Open Dag 2018
  • Lichtjestocht en Nieuwjaarsborrel